Voorzitter MKB-Nederland Michaël van Straalen: ”Minder regels, lasten en risico’s”

ingevoerd op 9-1-2015

Als succesvol ondernemer en ervaren belangenbehartiger in de metaalsector was Michaël van Straalen het ideale nieuwe boegbeeld van het Nederlandse midden-­ en kleinbedrijf. Ruim een jaar na zijn benoeming als voorzitter van MKB­-Nederland maakt hij de voorlopige balans op. Er is volgens hem aardig wat bereikt, al moet er nog veel meer gebeuren. Ondernemen in Nederland is namelijk nog steeds niet leuk en lonend genoeg.

U bent nu ruim een jaar voorzitter van MKB-­Nederland. Wat denkt u als u terugkijkt op deze periode?
”Dat het jaar bijzonder snel is gegaan. Als MKB-­Nederland willen wij een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van ondernemingen en het algehele ondernemersklimaat helpen verbeteren. Dat betekent dat we voortdurend lobbyen en onderhandelen met overheden en instanties, maar ook dat we een luisterend oor bieden aan ondernemers die worstelen met de uitdagingen en hectiek van alledag. Die combinatie van activiteiten is zowel cruciaal als veelomvattend en houdt me continu bezig.”

Wat heeft u de afgelopen twaalf maanden voor de mkb-ondernemer bereikt?
”De beoogde lastenverzwaringen zijn dankzij onze lobby minder hoog uitgevallen. Daarnaast hebben we voor elkaar gekregen dat de zelfstandigenaftrek is behouden en het lage btw­-tarief voor renovatie is verlengd. We hebben ons voor talloze zaken ingezet, waaronder een verruiming van de financieringsmogelijkheden. Sinds de economische crisis hanteren banken veel strengere voorwaarden voor leningen, wat tot grote problemen kan leiden. We overleggen nu met de banken over nieuwe vormen van financiering, maar stimuleren ook het ontwikkelen van alternatieven. De Ondernemerskredietdesk is daarvan een voorbeeld: een webportaal vol informatie dat we samen met VNO­-NCW, de Nederlandse Vereniging van Banken en het ministerie van Economische Zaken hebben opgezet. Dit kanaal bevat tevens een financieringswijzer die de ondernemer naar de meest passende financieringsvorm leidt.”

Bij de banken lijkt er nog niet echt beweging in te zitten. Of ziet u wel ontwikkeling?
”De banken zijn nog steeds enorm risicomijdend, maar daarin staan ze niet alleen. Ook het kabinet, toezichthouders en consumenten zijn nog voorzichtig. Als MKB­-Nederland kunnen we dat niet veranderen. Wel proberen we banken naar een andere rol te bewegen: die van intermediair die samen met de ondernemer zoekt naar een passende financieringsoplossing. Simpelweg nee zeggen kan niet meer.”

Lees het gehele artikel hier (http://www.dezaak.nl/voorzitter-mkb-nederland-michael-van-straalen-’minder-regels-lasten-en-risico’s’-7544235.html).

Bron: De Zaak via MKB Nederland