EU wetgeving kaartbetalingen: NL bespaart 56 miljoen euro

ingevoerd op 9-1-2015

De Europese Unie heeft eind december voorstellen aangenomen om maxima te stellen aan tarieven voor kaartbetalingen. Uit berekeningen van de Europese Commissie levert deze wetgeving de Europese consumenten en winkeliers naar verwachting een jaarlijkse besparing op die kan oplopen tot 6 miljard euro.

Detailhandel Nederland is blij met de actie van de Europese Unie, maar vindt dat de voorstellen verder moeten worden aangescherpt. Het Nederlandse betalingsverkeer is één van de efficiëntste van Europa. Dit kan als voorbeeld worden gebruikt voor andere landen.

De originele tekst en de technische details rondom het EU-akkoord van kaartbetalingen leest u hier. Uit eerdere berekeningen van de Europese Commissie blijkt deze wetgeving de Europese consumenten naar verwachting een jaarlijkse besparing op te leveren die kan oplopen tot 6 miljard euro. Nederlandse consumenten besparen naar verwachting 56 miljoen euro per jaar, doordat ook creditcardbetalingen deels aan banden worden gelegd (http://www.detailhandel.nl/nieuws/2014/428/Persbericht%20%7C%20Europa%20voor%20goedkoper%20betalingsverkeer.html).

Maar creditcardbetalingen blijven nog steeds heel veel duurder dan pin en zijn op dit punt dus onaantrekkelijk. Bovendien vallen juist de duurste zakelijke kaarten en kaarten van American Express of Diners buiten de wetgeving. Bij winkeliers bestaat de angst dat creditcardmaatschappijen door deze onvolledige wetgeving juist de duurste kaarten gaan promoten. Dit is natuurlijk niet wat de EU voor ogen heeft.

Het voorstel heeft volgens Detailhandel Nederland bovendien weinig invloed op de kosten van de Nederlandse pintarieven omdat deze al ruim onder het Europese plafond liggen. In Nederland betaalt een winkelier dankzij specifieke Nederlandse afspraken (http://www.detailhandel.nl/nieuws/2014/499/PERSBERICHT%20%7C%20Meer%20pin%20dan%20contant%20over%20vier%20jaar.h) een laag vast bedrag voor een pinbetaling. In Europa ligt dit bedrag ook met de nieuwe wetgeving veel hoger.

Ondanks dat er in heel Europa dus 6 miljard euro wordt bespaard door deze EU-wetgeving blijft het Nederlandse betalingsverkeer veel efficiënter. Het Nederlandse totale betalingsverkeer is nu al een miljard euro goedkoper dan het Europese gemiddelde (http://detailhandelnederland.m12.mailplus.nl/genericservice/code/servlet/React?encId=FbNLnunwXj8S2Qm&id=35900723&command=ctlink). Wij blijven in Nederland dus een schoolvoorbeeld voor andere landen.

Detailhandel Nederland verzoekt de Europese Commissie de wetgeving de komende jaren te verbeteren. Zij moet de komende jaren voet bij stuk houden en de wetgeving verder aanscherpen door tarieven te verlagen en alle type kaarten onder de wetgeving te laten vallen.

Bron: Detailhandel Nederland