Sail ook in Hollands Kroon

ingevoerd op 19-06-2017

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 23-06-2017 | 09:28:38

Nautische parade in de havens van Kolhorn en Den Oever

Den Helder staat van 22 tot en met 25 juni in het teken van Sail, maar Hollands Kroon heeft z’n eigen spektakels: Pre Sail in Kolhorn en Den Oever, op woensdag 21 juni.

In de haven van Kolhorn worden de schepen tussen 10.00 en 13.00 uur verwacht. Inmiddels hebben 41 schippers hun komst aangekondigd. Onder ander de Egmonder Pinck geeft acte de présence, net als een aantal akkerschuiten uit Langedijk, een Deense kotter, de bakdeksalonkruiser Tromp uit 1938, een sleepvlet met drie opduwers uit Vinkeveen en tien Piet Heijnsloepen van Menken Maritiem. Kortom een bont gezelschap.

Stand Up Paddleschool Leersup.nl verzorgt stand up paddle clinics. Dus neem zwemkleding mee en probeer het ook eens. In de Laurenskerk is een tentoonstelling van oude landkaarten en nautische kaarten. Op de Ansjoviskade is een maritieme markt en vanaf de kerk vertrekken ervaren gidsen voor rondleidingen door het oude Zuiderzeevissersdorp.

De beide musea van het dorp: De Turfschuur en Op Zeeland, zijn 21 juni geopend. Bekijk in De Turfschuur hoe het leven rond 1900 in Kolhorn zich afspeelde, met een grote rol voor de (ansjovis) visserij, en hoe het dorp zich aanpaste aan veranderende tijden, waarbij de zee steeds meer op afstand kwam te liggen. Naast De Turfschuur stelt het Motorenmuseum uit Nieuwe Niedorp motoren op. De Egelantier houdt een barbecue, kosten 19,50 euro. Aanmelden kan via info@gastvrijkolhorn.nl. Komt u met de auto, houd er dan rekening mee dat van 10.00 tot 22.00 uur de Westfriesedijk gedeeltelijk is afgesloten. Verkeersregelaars helpen u verder.

Den Oever
Ook in Den Oever is een Pre Sail op 21 juni. Vanaf 16.00 uur meren onder andere schepen van de Federatie Varend Erfgoed af in de haven van Den Oever. Er worden tientallen historische vaartuigen verwacht, waaronder de plaatselijke trots, de aak WR 173. De schepen en hun bemanning worden verwelkomd met muziek en zang van de Gesmeerde Kelen en een gezellige dixilandband. Het Vispromotieteam bakt vis. De volgende ochtend vertrekken de schepen naar Den Helder.

Bron: CTR Hollands Kroon