Wet markt en overheid nú aanscherpen

ingevoerd op 16-03-2015

Minister Kamp van Economische Zaken moet de Wet markt en overheid aanscherpen, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op een rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die concludeert dat bedrijven veel activiteiten van gemeenten die zijn toegestaan volgens de wet, toch vaak als oneerlijke concurrentie beschouwen.

Niet zuiver
Een gemeente mag bijvoorbeeld zowel een aanbesteding uitschrijven, er als partij op inschrijven, en de beoordeling van de biedingen doen. Bedrijven vinden deze rolvermengingen ‘niet zuiver’, aldus de ACM. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn het daarmee eens.

Algemeen belang 
ls gemeenten bepaalde activiteiten als ‘algemeen belang’ bestempelen, is de wet ook niet van toepassing. Volgens de ACM hebben de meeste gemeenten sportaccommodaties en parkeergarages onder die noemer geschoven. Op deze manier wordt de werking van de wet uitgehold, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Inbesteden ook
Zij vinden dat de wet ook moet gelden voor overheden die besluiten marktactiviteiten zoals schoonmaak, beveiliging en opleidingen in eigen beheer te gaan uitvoeren. Inbesteden leidt volgens de ondernemersorganisaties tot oneerlijke marktinmenging. Bovendien benadeelt dit de belastingbetaler als bedrijven laten zien dat zij deze activiteiten tegen een betere prijskwaliteitverhouding kunnen leveren.

 

Bron: MKB-Nederland (http://www.mkb.nl/)