Brief aan College van Burgermeester & Wethouders

OFHK Nieuws van 05-11-2021

Onderstaande brief heeft de Ondernemers Federatie Hollands Kroon naar het College van Burgermeesters & Wethouders gestuurd om een pluim te geven voor het betaalgedrag van de Gemeente Hollands kroon:

Geacht college van B&W, 

Mede dankzij het brede coronasteunpakket en de belangrijke steun en maatregelen van u als gemeente voor ondernemers, ZZP’ers en culturele instellingen, trekt de economie stevig aan. 
Achter deze positieve macro-cijfers zit echter ook een andere realiteit, namelijk dat veel ondernemers nog dagelijks de gevolgen van de crisis ondervinden. Door maatregelen, beperkingen of na-ijleffecten (bijvoorbeeld door (zakelijke) reisbeperkingen). 

Zo hebben amusementscentra en bioscopen sinds de invoering van de coronacheck 40% minder bezoekers ontvangen dan in de weken ervoor, waarin de 1,5 metermaatregel nog gold. Andere bedrijven hebben een hoge mate van afhankelijkheid van (groepen) binnen- en buitenlandse gasten. Ook nu de 1,5-meter maatregel is geschrapt, zal het nog even duren voordat die markt weer op gang komt (congres- en beursmarkt, groepsaccommodaties, reizen, touringcarvervoer, etc.). Met name bedrijven en instellingen in de gastvrijheidssector  en hun toeleveranciers hebben last van na-ijleffecten. Oftewel juist die branches die beeldbepalend zijn en in belangrijke mate bijdragen aan de aantrekkelijkheid van Gemeente Hollands Kroon. 

Daarnaast hebben veel ondernemers die nu wel weer goed draaien, in de crisis een flinke jas uitgedaan. Denk aan de retail. Eigen vermogens zijn grotendeels verdampt en de schuldenlast van bedrijven is explosief gestegen. Het mkb komt moeilijker aan financiering, met name van banken, maar hun aflossings- en renteverplichtingen lopen gewoon door. Ondertussen staan er grote transities voor de deur, o.a.energietransitie, duurzaamheid en digitalisering. 

Kortom, het is echt noodzakelijk om het lokale mkb komend jaar te ontzien en niet op te zadelen met een stijging van de lokale lasten. We gaan er daarnaast van uit dat uitgestelde lokale belastingen – net als de Rijksbelasting - de komende jaren niet verplicht moeten worden terugbetaald. 

Betaaltermijnen
Gemeenten zijn gebonden aan een betalingstermijn aan mkb-ondernemers van maximaal 30 dagen. Als mkb-ondernemers sneller worden betaald, worden ze minder kwetsbaar en hebben ze meer financiële ademruimte om te investeren. Dit is buitengewoon belangrijk in een tijd waarin ondernemers steeds lastiger aan bankfinanciering kunnen komen (kleine kredieten worden te duur door verplichte, uitgebreide witwaschecks). De Gemeente Hollands Kroon heeft in 2020 99 % van de mkb-facturen op tijd betaald. 

Dit is een prachtig resultaat, complimenten! Goed nieuws voor ons mkb.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Ondernemers Federatie Hollands Kroon

Jeanette de Boer
Voorzitter

OFHK_logo_100DPI alleen logo website OFHK_logo_100DPI alleen logo website