Aanslag gemeentelijke belastingen 2022 eind februari in de brievenbus

OFHK Nieuws van 25-02-2022

Rond 25 februari ontvangt u van ons de aanslag gemeentelijke belastingen met daarin de WOZ-beschikking. Op het biljet staat aangegeven voor welke belastingen u wordt aangeslagen en de vastgestelde WOZ-waarde(n) van uw object(en) voor 2022. In dit bericht leest u meer over de aanslag, hoe wij deze berekenen, waar u het taxatieverslag vindt en meer.

Aanslagen digitaal verstuurd via Mijn Overheid
Ook dit jaar versturen wij de aanslagen digitaal via de berichtenbox van Mijn Overheid. Dit doen wij alleen als u bij Mijn Overheid heeft aangegeven dat u deze berichten digitaal wilt ontvangen. U ontvangt dan een e-mail waarin wordt aangegeven dat er een bericht voor u klaar staat. Na inloggen met uw DigiD kunt u de aanslag bekijken. In dit geval ontvangt u de aanslag niet meer op papier.

Informeel contact over WOZ-waarde: een beller is sneller
Wij hebben de WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand en/of grond voor het jaar 2022 opnieuw vastgesteld. Als u het niet met de waarde eens bent, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij willen, net als u, dat de WOZ-waarde klopt, want wij hebben er namelijk geen enkel belang bij om de waarde te hoog of te laag vast te stellen. U kunt hiervoor bellen met de medewerkers van team WOZ/Belastingen via telefoonnummer 088-321 5660.

Taxatieverslag
Als u het idee heeft dat de WOZ-waarde niet correct is, raden wij u aan om eerst het taxatieverslag te bekijken. U kunt het taxatieverslag downloaden via Mijn HK. Log in met uw DigiD. Als u de aanslag via de berichtenbox van Mijn Overheid ontvangt, kunt u het taxatieverslag daar ook inzien. Op het taxatieverslag kunt u ook controleren of de bij ons bekende gegevens van uw object(en) juist zijn. Als u van mening bent dat een aanslag en/of de WOZ-waarde onjuist is, kunt u ons bellen: 088-321 5660. Dit informele contact is mogelijk tot drie weken na dagtekening van het aanslagbiljet.

Formeel bezwaar
Komt u er met een van onze medewerkers van team WOZ/Belastingen niet uit, dan kunt u alsnog formeel (binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet) bezwaar maken. Ook formeel bezwaar maken is altijd gratis en u heeft er maar zelden een gespecialiseerd bureau voor nodig.

U kunt online of schriftelijk bezwaar maken (https://www.hollandskroon.nl/inwoners/belasting-en-heffing/veelgestelde-vragen-woz/hoe-kan-ik-bezwaar-indienen-tegen-een-woz). Bezwaar per e-mail kan alleen als u uw getekende bezwaar als bijlage meestuurt. 

Kwijtschelding
Onder bepaalde voorwaarden kunt u voor kwijtschelding in aanmerking komen. Wij hebben een samenwerkingsverband op het gebied van kwijtschelding met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. U kunt via de website van het Hoogheemraadschap (https://www.hhnk.nl/kwijtschelding) kwijtschelding aanvragen. U logt op deze website in met uw DigiD en kunt de verdere instructies op uw scherm volgen. Vindt u het lastig om dit zelf te doen, dan kunt u naar het IDO. Zij kunnen u helpen met het aanvragen van kwijtschelding. IDO is een informatiepunt voor digitale ondersteuning, hier kunt u terecht met al uw digitale vragen. U vindt de informatiepunten in de bibliotheek van Anna Paulowna op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur en in Wieringerwerf op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Voor vragen over kwijtschelding neemt u contact (https://www.hollandskroon.nl/info/contact) op met de medewerkers van team Invordering.

Ontwikkeling WOZ-waarden
Ondanks de coronacrisis zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar flink gestegen. De gemiddelde stijging in Hollands Kroon is 16%. Let op: dit is een gemiddelde. Dit kan per woning verschillen. Bij de niet-woningen in Hollands Kroon is er een gemiddelde stijging van ongeveer 0,5%. U vindt hier meer informatie over op de website van de Waarderingskamer (https://www.waarderingskamer.nl/covid-19-heeft-geen-tot-zeer-gering-effect-op-woz-waarden-in-2021/).

Waarderen op oppervlakte
Vanaf 2022 zijn gemeenten wettelijk verplicht om alle WOZ-woningtaxaties te baseren op de gebruiksoppervlakte (GBO). Tot vorig jaar werd dit gebaseerd op de bruto inhoud van de woning. De gebruiksoppervlakte is de standaard meetmethode waarmee bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen, beleggers in vastgoed en bouwmaatschappijen werken. Ook gemeenten moeten vanaf 2022 deze methode gebruiken bij het bepalen van de WOZ-waarde van uw woning. Dit zorgt voor duidelijkheid en eenheid voor woningeigenaren.

Door de nieuwe meetmethode kan de waarde van uw woning veranderd zijn. Bij het bepalen van de gebruiksoppervlakte zijn zoveel mogelijk kenmerken van de woningen gecontroleerd. U kunt daarbij denken aan de aanwezigheid van aan -en bijgebouwen. Het kan zijn dat deze bijgebouwen niet eerder zijn meegenomen in de taxatie. Deze worden nu wel meegenomen. Dit zorgt voor een hogere WOZ-waarde. Of dit bij u ook zo is kunt u controleren door de taxatieverslagen van vorig jaar en die van dit jaar met elkaar te vergelijken.

Corona
Bent u zelfstandige en/of ondernemer en bent u financieel geraakt door de coronacrisis? Mail ons dan over de mogelijkheden voor een betalingsregeling op maat.

Vragen

Heeft u nog vragen? Kijk eerst of u het antwoord vindt in de lijst van veelgestelde vragen WOZ (https://www.hollandskroon.nl/inwoners/belasting-en-heffing/veelgestelde-vragen-woz) of bij de veelgestelde vragen belastingen (https://www.hollandskroon.nl/inwoners/belasting-en-heffing/veelgestelde-vragen-belasting). Ook de tarieven vindt u hier terug.

Staat uw vraag er niet bij of heeft u andere vragen of twijfels over uw WOZ-waarde of over één van de gemeentelijke heffingen? Belt u dan met de medewerkers van WOZ/Belastingen. U bereikt hen tussen 8.00 en 17.00 uur op het telefoonnummer 088-321 5660.

Ook kunt u uw vraag of opmerking melden via het contactformulier. (https://www.hollandskroon.nl/contactformulier-belastingen) Daarnaast is het mogelijk om uw vraag te stellen via Facebook, Twitter of WhatsApp. Wij helpen u graag!

Bron: Gemeente Hollands Kroon (https://www.hollandskroon.nl/inwoners/nieuws/aanslag-gemeentelijke-belastingen-2022-eind-februari-in-de-brievenbus)

plaatje hollands kroon plaatje hollands kroon