Verkenning toekomst destinatiemarketing voor De Kop 2024 - 2027

OFHK Nieuws van 04-10-2023

De Kop gemeenten (Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel) hebben opdracht gegeven tot het doen van een onderzoek onder bestuurders, ondernemers en andere direct belanghebbenden naar de wijze waarop vanaf 2024 de destinatiemarketingactiviteiten voor De Kop vorm en inhoud zouden moeten krijgen.

Dit onderzoek moet worden gezien als een verkenning op hoofdlijnen naar de organisatorische en financiële haalbaarheid van partijen om bij te dragen aan de destinatiemarketingactiviteiten voor De Kop van Noord-Holland. Uitgangspunt daarbij is de overtuiging dat niet het ‘of’, maar vooral het ‘hoe’ en ‘wanneer’ nader onderzocht moeten worden. Er is door de bestuurders uitgesproken intentie dat de destinatiemarketingactiviteiten ten behoeve van De Kop in 2024 moeten worden voortgezet.

Directe aanleiding

Directe aanleiding is het teruggeven van de opdracht destinatiemarketing voor Holland boven Amsterdam (HbA) door het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN). ONHN heeft in februari 2023 aangegeven de werkzaamheden voor en faciliteiten ten behoeve van HbA per 1 januari 2024 te willen beëindigen. De gemeenten zijn direct gestart met te onderzoeken of er draagvlak en mogelijkheden zijn om dit elders onder te brengen. Recent is in de bestuurlijke klankbordgroep HbA gebleken dat nog onvoldoende draagvlak lijkt te bestaan voor het gezamenlijk bundelen van marketingkracht en -inspanningen onder de vlag Holland boven Amsterdam. HbA stopt in dat geval, evenals de bovenregionale samenwerking. Samenwerking in de toekomst zal waarschijnlijk op projectbasis plaatsvinden. De focus wordt dan dus eigenlijk verschoven van bovenregionaal (NHN) naar subregionaal (Kop). Er moet daarom ingezet worden op subregionale marketing. De bestuurders van De Kop hebben aangegeven hier prioriteit aan te willen geven.

Verkenning

Verkenning bestuurders, ondernemers, stakeholders, (lokale) marketingprofessionals en direct belanghebbenden worden geïnterviewd of via een online enquête benaderd. De verkenning spitst zich in dit stadium met name toe op de wenselijkheid van en draagvlak voor regionale, nationale en internationale destinatiemarketingactiviteiten vanuit een nader te bepalen subregionaal samenwerkingsverband in De Kop. Welke lokale en regionale doelen moeten deze dienen en/of versterken? Is er draagvlak bij ondernemers om te participeren in de marketingactiviteiten? Welke organisatievorm zou wenselijk/noodzakelijk zijn (o.a. minimaal benodigde faciliteiten, dienstverlening, bestuur en verantwoording)? Welke budgetten zijn beschikbaar voor een periode van ca. 4 jaar? En niet in de laatste plaats, hoe blijft de data waarin De Kop in de periode 2017 - 2023 substantieel investeerde, behouden? Wat is daar (o.a. technisch en organisatorisch) voor nodig, vanuit welke url’s moet worden gecommuniceerd en hoe moet de opgebouwde database geborgd worden?

De uitkomsten van dit onderzoek zullen in een tussentijdse rapportage gepresenteerd worden aan de ambtelijke begeleidingsgroep, waarna de onderzoeksuitkomsten en aanbevelingen gedeeld worden met de betrokken bestuurders. Aansluitend worden de uitkomsten gedeeld met alle deelnemers aan de interviews en enquêtes.

Deelnemen aan het onderzoek

Wij nodigen je daarom uit om deel te nemen aan het onderzoek (https://nl.surveymonkey.com/r/9Y2DTLF), op deze manier wordt er door jou een persoonlijke bijdrage aan de verkenning en de toekomst van De Kop geleverd. Respons op en data van de enquête worden verwerkt in SurveyMonkeyä . Alvast dank voor je bijdrage.

Bron: Gemeente Hollands kroon (https://www.hollandskroon.nl/ondernemers/nieuws-voor-ondernemers/verkenning-toekomst-destinatiemarketing-voor-de-kop-2024-2027)

plaatje hollands kroon plaatje hollands kroon