Wat is de Omgevingswet?

OFHK Nieuws van 06-10-2023

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze nieuwe wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. Voortaan kunt u op één plek kennisnemen van de regels en voorschriften van de verschillende bestuurslagen (gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk). De wet geldt voor iedereen die activiteiten ontplooit in de fysieke leefomgeving in Nederland. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking.

Let op! Als u in uw bedrijf niets verandert aan uw bedrijfsvoering, dan hoeft u in principe niets te doen. Omgevingsvergunningen blijven automatisch gelden en u hoeft ook niet opnieuw een melding te doen. Dat regelt het overgangsrecht. Verandert er wel iets? U gaat bijvoorbeeld uitbreiden en wilt daarvoor een vergunning aanvragen, dan krijgt u wel te maken met de nieuwe Omgevingswet. Een aanvraag doet u straks in het nieuwe Omgevingsloket.

Wat betekent de Omgevingswet voor u?

De Omgevingswet kan gevolgen hebben voor uw bedrijf. Dat geldt met name als u iets wilt veranderen in uw bedrijfsvoering. Bereid u voor op eventuele consequenties bij zo’n verandering. Bekijk hiervoor ook de diverse instructiefilmpjes en video’s (https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/ondersteuning/webinar-training/webcolleges-webinars/webinars/bedrijfsleven/). Er zijn ook scenario’s waarbij u geen actie hoeft te ondernemen.

Verandert u niets aan uw bedrijfsvoering?

Een bedrijf dat niets verandert aan de eigen bedrijfsvoering, hoeft met het in werking treden van de Omgevingswet niet direct iets te doen. Zo hoeven bedrijven voor een inrichting (https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/ondersteuning/publicaties-omgevingswet-bzk/overzicht/infographic-inrichting-milieubelastende-activiteit/) niet opnieuw een melding te doen. Omgevingsvergunningen blijven automatisch gelden. Heeft u vóór 1 januari 2024 een vergunning ingediend en moet de gemeente de aanvraag nog behandelen, dan gebeurt dat in principe volgens het oude recht.

Gaat u wel iets veranderen aan uw bedrijfsvoering?

Een bedrijf dat iets wil veranderen, moet nagaan of die verandering gevolgen heeft onder de Omgevingswet. Is er bijvoorbeeld een omgevingsvergunning of melding nodig voor een milieubelastende activiteit? Of gelden er milieuregels op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2018-293.html)(Bal) of het omgevingsplan van de gemeente?

Waar vindt u deze informatie?

In het nieuwe Omgevingsloket (https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/bedrijven/omgevingsloket-bedrijfsleven/) kunt u, vanaf 1 januari 2024, nagaan of er milieuregels gelden op grond van het Bal of het omgevingsplan. Hier kunt u ook nagaan of er een omgevingsvergunning of melding nodig is en welke informatieplichten gelden. Dit nieuwe Omgevingsloket vervangt het Omgevingsloket Online (OLO) voor vergunningaanvragen en de Activiteiten Internet Module (AIM) voor het doen van een melding.

Lees verder (https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/bedrijven/) op de webpagina Aan de slag met de omgevingswet.

Bron: Aan de slag met de omgevingswet (https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/c/bedrijven/)

logo-omgevingswet-campagne-2_2 logo-omgevingswet-campagne-2_2