12 tips om de Coronavirus crisis door te komen

BGN Nieuws van 20-03-2020

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 23-03-2020 | 12:22:20

Er staat ons met zijn allen een grote uitdaging te wachten. Hoe zorgen we er met zijn voor dat we de crisis rondom het Coronovirus te boven komen. Het liefst allemaal in goede gezondheid maar met, voor u heel belangrijk, zo min mogelijk economische schade.


Wij geven u hierbij 12 tips die kunnen helpen om uw bedrijf te laten overleven.


1.    Blijf als het lukt zo lang mogelijk open. Elke euro is er één en helemaal thuis zitten is ook niks als het niet nodig is.
2.    Maak een overzicht van zaken die op dit moment maandelijks beslist betaald moeten worden. Denk aan bijvoorbeeld een eigen privé opname en de huur. Kijk hoe er in dit overzicht bespaard kan worden.
3.    Kijk of er kosten bespaard kunnen worden Wat de onderneming niet uitgaat hoeft ook niet meer overbrugd te worden. Dat kan al heel simpel zijn. Een kleiner koekje bij de koffie of een goedkoper merk koffie. De boodschap is, bekijk wat echt nodig is.
4.    Maak afspraken met de verhuurder over een mogelijk uitstel van betaling. Vraag bijvoorbeeld om de aankomende maand over te slaan en die in de toekomst in termijnen weer in te halen. Een ander alternatief is om halvering van de huur aan te vragen. Ook de verhuurder heeft belang bij het feit dat je de crisis overleeft.
5.    Maak afspraken met leveranciers over uitstel van betaling. Let op! We willen ook niet dat de leveranciers om gaan vallen. Probeer daarom af en toe in kleine delen te betalen.
6.    Veel gemeentes verlenen op dit moment uitstel van betaling voor gemeentelijke lasten. Bekijk de website van Gemeente Hollands Kroon of dit al kan en stuur anders een e-mail om dit aan te vragen.
7.    Bekijk of er nog aanslagen van de belastingdienst zijn waarop je uitstel van betaling kunt aanvragen (bijzonder uitstel) De rentes zijn voorlopige heel laag en er wordt geen boete opgelegd. Bekijk op onze meest gestelde vragen hoe dat moet. Bekijk of voor de aanslag Inkomstenbelasting 2020 een verlaging mogelijk is naar een reëler beeld.
8.    Indien u personeel heeft maak dan gebruik van Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Aanvragen is op dit moment nog niet mogelijk maar komt z.s.m. beschikbaar via het UWV.
9.     Heeft u een tijdelijk krediet nodig voor de eerste kosten? Via de BBZ (Bijstandsregeling zelfstandigen) kunt u een tijdelijke lening voor bedrijfskapitaal  aanvragen tot een maximum van € 10.157,-. De aanvraag gaat lopen via de gemeente. Hoe wordt binnenkort gepubliceerd.
10.    Ga naar uw eigen bank voor een lening via de regeling Borgstelling MKB. De overheid staat voor 75% garant.
11.    Heeft u echt geld nodig voor eerste levensbehoeften? Opnieuw via de BBZ (Bijstandsregeling zelfstandigen) een mogelijkheid voor inkomensondersteuning voor levensonderhoud mogelijk. Maximaal € 1.500,- (netto) zonder inkomenstoets van de partner of vermogenstoets. Uiteraard alleen als u het echt nodig heeft. Aanvraag gaat ook weer lopen via de gemeenten. Hoe wordt binnenkort gepubliceerd.
12.    Er komt een noodloket waar u zich kunt melden voor wie dit van toepassing is is op dit moment nog niet bekend.


Op onze website treft u een overzicht aan van de stand van zaken van alle maatregelen en uitwerkingen aan die, zodra er veranderingen zijn, wordt bijgewerkt. U vindt hem op www.bedrijvengroep.nl meteen op de voorpagina of klik hier.

Bron: Bedrijvengroep Niedorp