Pin of contant, kiest de winkelier of de klant?

OFHK Nieuws van 21-12-2020

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 21-12-2020 | 16:43:15

Veel winkeliers laten de klanten kiezen hoe zij de boodschappen wensen af te rekenen. Contant geld en de pinpas worden in 2020 met respectievelijk 96% en 92% breed geaccepteerd. Maar blijft dat in de toekomst ook de situatie?

Acceptatie contant geld door winkeliers nog hoog
Uit onderzoek onder ruim 1.000 winkeliers blijkt dat de meesten aangeven contant geld (96%) te accepteren. Maar 4% van de winkeliers is inmiddels wel overgestapt op een pin-only beleid (in 2015 was dat nog 0%). Daar komt bij dat 2% momenteel (tijdelijk) geen contant geld accepteert vanwege vermeend besmettingsgevaar van het coronavirus. Verder heeft 64% van de winkeliers de voorkeur voor een betaling met de pinpas. Daarnaast meldt één op de vijf winkeliers het gebruik van contant geld mede met het oog op Corona te ontmoedigen. Volgens het RIVM is de kans op verspreiden van het virus via betalen met contant geld echter zeer klein. 

Betalen met contant geld staat wel onder druk
De verwachting is dat winkeliers de komende jaren vaker de klanten zullen sturen naar het elektronisch afrekenen van de boodschappen. 3% van de respondenten die nu nog wel contant geld accepteert, overweegt om hier binnen 12 maanden afscheid van te nemen. Van de ondervraagden verwacht 9% over vijf jaar geen contant geld meer te accepteren. Echter, om contant geld goed te laten functioneren als toonbankbetaalmiddel is het van belang dat de acceptatiegraad in winkels hoog blijft. Het geeft de klant een betaalkeuze en biedt de winkelier een terugvaloptie bij een pinstoring. 

Meer over het onderzoek lezen? Zie in het DNBulletin: Pin of contant, kiest de winkelier of de klant

Bron: De Nederlandsche Bank